čtvrtek 17. března 2016

Zelené cupcakes na Den svatého Patrika

Zelené cupcakes na Den svatého Patrika

Ahoj všichni,
nebudu se tajit tím, že už je to nějaká doba, co jsem si oblíbila Irsko. Je to už několik let, co kamarádka na facebooku sdílela jedno video s písničkou od skupiny Celtic Woman. Ta se mi neskutečně zalíbila a hledala jsem další od této skupiny, až jsem si oblíbila velkou většinu z nich. No a že je to irská skupina, oblíbila jsem si tím i Irsko samotné. Nyní jsem ve fázi, kdy se snažím o Irsku zjistit co nejvíc, včetně toho, jaká místa navštívit, až se tam jednou dostanu. Ano, musim přiznat, že jsem tam zatím nebyla, tím pádem se vlastně trošku bojim tam jet, protože mám strach, že z něj nakonec budu zklamaná. Na druhou stranu se tam ale prostě neskutečně těšim, takže určitě Irsko dřív nebo později navštívim a určitě Vám dám vědět, jestli se mi tam líbilo nebo ne. :)
No a minulý rok mě napadlo, že bych mohla taky nějak slavit Den svatého Patrika, když je to jeden z nejvýznamnějších irských svátků. Tehdy jsem si prostě jenom vzala zelené tričko a říkala si, že slavim svatýho Patrika, ale letos jsem chtěla něco trochu víc. Zelené tričko bylo už samozřejmostí, a že jsem si nedávno oblíbila pečení cupcakes, našla jsem si na internetu následující recept.

Na těsto jsem použila:
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 a 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 125 ml podmáslí (já jsem smíchala zhruba půl na půl zakysanou smetanu a mléko)
  • 2 a 1/2 lžíce oleje
  • 2 a 1/2 lžíce kakaa
  • zelené potravinářské barvivo
A na krém:
  • 170 g másla
  • 120 g Lučiny
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • zelené potravinářské barvivo

Předehřála jsem si troubu asi na 175°C. Pak jsem smíchala dohromady všechny ingredience. Nejdřív jsem smíchala suché ingredience, tedy mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a kakao.
Smíchané suché ingredience
Pak jsem přimíchala olej, „podmáslí“ a nakonec vejce. To proto, že jsem je pozdě vytáhla z lednice a nechtěla jsem se přidávat do těsta, dokud byla studená. Ale doporučuju do směsi suchých ingrediencí přidat vejce jako první. Nakonec jsem přidala zelené barvivo, ale protože mi s kakaem trochu ujela ruka a asi ani to barvivo nebylo moc kvalitní, zelené barvy jsem u těsta nedocílila…

Těsto bez barviva
Těsto s barvivem
Hotové těsto jsem naplnila do formiček, do kterých jsem předem dala papírové košíčky.
Těsto ve formičce
To jsem pekla 15 minut. Recept uvádí 10-12, ale to byly ještě uprostřed syrové. Jestli už jsou cupcakes upečené zkontrolujete snadno tak, že do nich zapíchnete třeba párátko a hned ho zase vytáhnete. Pokud bude párátko čisté, máte hotovo.
Upečený cupcake
Cupcakes jsem nechala pořádně vychladnout a mezitím jsem si připravila krém a ozdobení. Musím přiznat, že krém je pro mne stále záhadou a zatim se mi ho nepodařilo ani jednou vyrobit takový, jaký je vždy všude na fotkách. Každopádně jsem postupovala takto - máslo i Lučinu jsem si vyndala z lednice už před pečením, aby měly pokojovou teplotu. Nejdřív jsem tedy šlehala máslo s Lučinou.
Šlehání másla a Lučiny
Tady jsem zase udělala chybu, měla jsem nejprve našlehat samotné máslo, jak uvádí recept. Když jsem uznala, že hladší krém už nevyrobím, začala jsem postupně zašlehávat cukr. Když byl cukr zašlehán, přidala jsem pár kapek (nekvalitního) gelového barviva a vanilkový extrakt.
Hotový nepovedený krém
Lze dozdobit prakticky čímkoliv, já jsem na ně lípla trojlístky z obarvené bílé čokolády, které jsem si předem vyrobila a posypala obarveným cukrem.
Cupcake s krémem
Celé cupcakes lze určitě také vyrobit i bez barev, takže nemusí být jen na svatého Patrika. Toť ode mne zatím vše a doufám, že se mi příští vydaří lépe.
Mějte se :)
Šárka