Pomerančové cupcakes
Ahoj, lidi,
Poslední dobou jsem si docela oblíbila pomeranče. Už proto,
že jsou údajně docela zdravé, mám i ráda jejich vůně a kromě toho je oranžová
jedna z mých nejoblíbenějších barev. A líbí se mi používání pomerančové
kůry - zase kousek potraviny, který se zpracuje, místo toho aby se vyhodil.
Navíc jsou pomeranče docela osvěžující, což se v minulém týdnu hodilo.
Škoda, že se hned zase ochladilo…
Původní recept pochází ze stránek Food Network.
Na těsto jsem potřebovala:
- 270 g polohrubé mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 2 velká vejce
- 185 g cukru
- 170 g másla (rozpuštěného)
- 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 ml mléka
A na krém:
- 180 ml čerstvé pomerančové šťávy (cca ze dvou pomerančů)
- 225 g Lučiny o pokojové teplotě (doporučuji ale použít poloviční množství, snad by pak měl být krém tužší)
- 140 g másla o pokojové teplotě
- 160 g moučkového cukru (já jsem nakonec použila skoro půl kila, pokud ale dáte míň Lučiny, bude stačit míň cukru)
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
Troubu jsem si předehřála na 170 °C. Nejprve jsem ve středně
velké míse smíchala mouku s práškem do pečiva a solí.
Mezitím jsem
nechala mixér smíchat vejce s cukrem, mají se míchat alespoň 2
minuty. K této směsi jsem pak přidala rozpuštěné máslo, poté kůru
z pomeranče a vanilkový extrakt. To jsem nechala pořádně smíchat.
Ostrouhaná pomerančová kůra |
Smíchaná "vaječná směs" |
Když
bylo smícháno, přidala jsem půlku moučné směsi a zamíchala jsem. Poté jsem
přidala všechno mléko a zase jsem nechala smíchat. Nakonec jsem nasypala do
mixéru zbytek moučné směsi a nechala jsem míchat jenom tak dlouho, aby všechny
suché ingredience provlhly.
Hotové těsto |
Těsto jsem naplnila do forem a dala péct na 18
minut, což bylo málo. Myslím, že jsem pekla alespoň 20, možná i 25 minut.
Upečený cupcake |
Zatím, co se cupcakes pekly, začala jsem dělat krém. Ten je
trochu na dlouho. Nejprve jsem si „svařila“ pomerančovou šťávu. V malém
nepřilnavém kastrůlku jsem ji přivedla k varu. Poté jsem snížila oheň a za
občasného míchání jsem ji vařila, dokud jí nezbylo opravdu málo, tak na lžíci a
půl. Mě už se pomalu začala připékat. To jsem přendala do misky a dala
vychladnout.
"Svařená" pomerančová šťáva |
Zatím co pomerančová šťáva chladla, rozmixovala jsem si
tyčovým mixérem Lučinu. Do ní jsem po kouskách přimixovala máslo.
Rozmixovaná Lučina s máslem |
Poté jsem
přimixovala cukr. K této směsi jsem přidala vanilkový extrakt,
pomerančovou šťávu a kůru. Původní recept ještě nabízí přidat oranžové (nebo
žluté a červené v poměru 3:1) barvivo. To jsem vynechala, protože mi i tak
přišel krém dost oranžový. To jsem všechno smixovala dohromady.
Hotový krém podle receptu |
V tuto
chvíli vy nejspíš zjistíte, že je krém příliš řídký, takže zde přidávejte
postupně cukr, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Hotový krém po přidání spousty cukru |
Krém jsem dala do lednice, než mi cupcakes dostatečně
vychladly. Pak už zbývalo jen ozdobit.
Hotový ozdobený cupcake |
Tak to je dnes ode mne vše. Krásný den a dobrou chuť. ;)