čtvrtek 14. dubna 2016

Čokoládové cupcakes

Čokoládové cupcakes

Ahoj, internetoví pekaři a pekařky,
mezi dokončováním bakalářky a učením se na zkoušky Vám přináším recept na čokoládové cupcakes. Rozhodla jsem se je upéct proto, že si moc nedokážu představit, jak bychom je jedli v létě. Jsou totiž opravdu hodně čokoládové a v kombinaci s vedrem bych na ně opravdu chuť neměla. Ale nemůžu si vynachválit ten krém, tek je opravdu dokonalý. I chuťově, ale hlavně konzistencí. Takhle by měl podle mě vypadat každý krém na cupcakes. Věřím, že jej budu dělat častěji i v kombinaci s jinými cupcakes.
Jo a mám pro Vás novinku – zapsala jsem se do kurzu pečení cupcakes, na který půjdu začátkem července. Už se moc těším, co se tam o pečení dozvím nového. Snad mi pak ty cupcakes půjdou líp, než do teď. :D

Původní recept pochází ze stránek I am baker.

Na těsto jsem použila:
  • 115 g másla
  • 57 g mléčné čokolády
  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 115 g zakysané smetany
  • 42 g Holandského kakaa
  • 95 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli

A na úžasný krém:
  • 227 g mléčné a hořké čokolády (dohromady; dala jsem převážně mléčnou a doplnila trochou hořké)
  • 230 g másla
  • 157 ml Lučiny (recept uvádí krémový sýr v jednotkách objemu – zapomněla jsem zvážit, takže prostě přibližně těch 150 až 160 ml)
  • 167 g moučkového cukru
  • 20 g Holandského kakaa
  • 2-3 lžičky uvařené, scezené kávy

Troubu jsem si předehřála na 170 °C. V rendlíku jsem rozehřála čokoládu spolu s máslem (asi by šlo třeba i ve vodní lázni či v mikrovlnce).
Roztavená čokoláda s máslem
Do robota jsem dala vejce, cukr, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu a to jsem nechala smíchat. Mezitím jsem si v jiné míse pořádně smíchala mouku s kakaem, sodou, práškem do pečiva a solí.
Suchá směs
Když byla směs v robotu dostatečně smíchaná, přidala jsem k ní čokoládu s máslem – ta by měla být zchladlá, ale ne ztuhlá. To jsem opět pořádně promíchala. K této směsi jsem po částech přidala sypkou směs. Těsto by nemělo být přemíchané – suché ingredience by měly jen provlhnout, není třeba míchat do hladka.
Hotové těsto
Hotové těsto jsem naplnila do silikonových košíčků jako vždy a pekla jsem necelých 20 minut, recept uvádí 15-18.
Těsto v košíčku
A jdeme na krém! Nejprve jsem si roztavila čokoládu.
Roztavená čokoláda na krém
Máslo a Lučinu, které měly obojí pokojovou teplotu, jsem rozmixovala tyčovým mixérem. V malé misce jsem smíchala kakao s kávou.
Kakao s kávou
Vznikla jakési kávovo-kakaová hmota, kterou Vám určitě nedoporučuju ochutnávat. Pěkně dlouho jsem se tý pachuti nemohla zbavit. Tuto hmotu jsem tedy spolu s vychladlou čokoládou přidala k máslovo-Lučinové hmotě a pořádně promixovala.
Krém bez cukru
Nakonec jsem přidala po částech cukr. 
Hotový krém
Vše pořádně promixovala a dala do lednice, než vychladnou upečené cupcakes.
Upečený cupcake
A pak už zbývalo jen nazdobit. Tentokrát mě to opravdu bavilo. :)

Hotový ozdobený cupcake
Tak ať chutná! Zase za týden čau. :)

Šárka