Ahoj, lidi,
konečně po dlooouhé době jsem se opět dostala k tomu, abych upekla nějaké cupcakes. A protože jsem si poslední dobou hodně oblíbila bílou čokoládu, jsou i tyto cupcakes (jak jinak) z bílé čokolády. A to navíc dvojitě, neboť bílá čokoláda je jak v těstě, tak i v krému. Zjistila jsem navíc, že krém s čokoládou drží mnohem lépe a je celkově hustší, než ten bez čokolády. A nebo pořád ještě dělám někde při vyrábění máslového krému chybu, to je taky možnost... 😁
Recept, samozřejmě nalezený na Pinterestu, pochází ze stránek Sunshine and Hurricanes.
Na těsto jsem použila:
- 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky
- ¾ hrnku cukru
- ½ hrnku změklého másla
- 1 lžičku prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1 hrnek mléka
- 113 gramů bílé čokolády (nejraději používám Orion)
A na krém:
- 1 hrnek změklého másla
- 2 hrnku moučkového cukru (původní recept uvádí 4, to mi přišlo moc...)
- 113 g bílé čokolády
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu (náhodou jsem ho měla doma na výrobu Irish Creamu)
Troubu jsem si předehřála asi na 170 °C. Ručním šlehačem jsem ušlehala máslo s cukrem do tuhé konzistence. Pak jsem po jednom přidávala vejce a vždy jsem jen rychle promixovala, aby se vajíčka zapracovala.
V plecháčku jsem opatrně roztavila bílou čokoládu. (Tady pozor - když ji přehřejete, zdrcne se. Nejlepší je ji tavit ve vodní nebo parní lázni.) Tu jsem přilila k máslové směsi, přidala jsem ještě vanilkový extrakt a asi další minutu jsem mixovala.
Ke vzniklé směsi jsem přidala jeden hrnek mouky, sůl, prášek do pečiva a půl hrnku mléka. To jsem míchala jen dokud suché ingredience neprovlhnou. Přidala jsem zbytek mouky a mléka a pořádně jsem promíchala.
Do formy na muffiny jsem si připravila papírové košíčky a každý z nich jsem naplnila zhruba do tří čtvrtin. To jsem dala na 20 minut péct.
Krém jsem vyráběl tak, že jsem dala do mísy máslo spolu s cukrem a vanilkovým a mandlovým extraktem. To jsem šlehala do tuha. Pak jsem roztavila čokoládu a pomalu jsem jí ke krému přilévala. Vždycky trocha čokolády a opatrně trochu prošlehat. Zase trochu čokolády a zase trochu zašlehat, dokud jsem nezašlehala všechnu čokoládu.
Pokud by se Vám krém zdál příliš tuhý, můžete opatrně přidat trochu mléka. Mě to nevadilo, tak už jsem nic nepřidávala.
Nezapomeňte také, že cupcakes vyndané z trouby musí nejprve dokonale vychladnout, než se začnou zdobit.
Tak dobrou chuť, pokud se rozhodnete recept vyzkoušet a zatim čau
Šárka