čtvrtek 21. dubna 2016

Citrónové cupcakes s levandulovým krémem

Citrónové cupcakes s levandulovým krémem

Ahoj, lidé,
jak jsem se učila na zkoušku, tak jsem na ten dnešní recept málem zapomněla. Ale byl mi naštěstí připomenut, takže tady je. Dneska to venku opravdu vypadá krásně jarně a k jaru patří květiny. Z málokteré květiny si však můžete něco uvařit.
Levandule je jednou z těch výjimek. Je ale dost výrazná, tak je v tomto receptu zkombinovaná s osvěžujícím citrónem. Krém se mi tentokrát opravdu povedl. Byl krásně tuhý, dobře se s ním zdobilo. Zato cupcakes jako takové, ač byly výborné, tak vůbec nešly ven z papírových košíčků. Musím zjistit, na čem tato vlastnost závisí.
Jo a jsem si vědoma, že na fotkách není levandule. ;) Je to modřenec, levanduli jsem neměla k dispozici.
Původní recept pochází ze stránek The Pioneer Woman.

Na těsto jsem použila:
  • 210 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • špetku soli
  • kůru ostrouhanou ze 4 citrónů
  • 112 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 vejce
  • 2 vaječné bílky
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 125 ml mléka
  • 60 ml čerstvé citrónové šťávy

A na krém:
  • 90 g másla
  • 45 g Lučiny
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžičku sušené levandule
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • několik kapek červeného a několik kapek modrého potravinářského barviva (můžete dát rovnou fialové, pokud jej máte k dispozici)

Troubu jsem si předehřála na 170 °C. Začala jsem samozřejmě tím, že jsem ostrouhala a odšťavnila citróny. Ve středně velké míse jsem smíchala mouku s práškem do pečiva a solí.
V robotu jsem rozmixovala máslo, ke kterému jsem následně přidala cukr a nějakou dobu jsem je nechala třít. Pak jsem postupně přidala vajíčko a bílky, vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
Tekutá směs
Když byla směs viditelně smíchaná, vmíchala jsem polovinu suchých ingrediencí. Nechala jsem pořádně promíchat a pak jsem vlila mléko, promíchala jsem a přidala jsem citrónovou šťávu.
Těsto po přidání citrónové šťávy
Je možné, že se vám těsto v tuto chvíli zdrcne, to mléko se šťávou dělávají. K tomu jsem přidala zbytek suchých ingrediencí a pořádně jsem nechala promíchat.
Hotové těsto
Hotové těsto jsem jako vždy plnila do silikonových forem vystlaných papírovými košíčky, asi tak do ¾ výšky.
Těsto v košíčku
To jsem pekla necelých 20 minut.
Hotový cupcake
Na krém je hlavně třeba vyndat ingredience předem z lednice, aby měly všechny stejnou pokojovou teplotu. Bohužel postup jsem zase zapomněla fotit… :( 
Začala jsem tím, že jsem tyčovým mixérem rozmixovala máslo. Přidala jsem Lučinu a chvíli jsem mixovala i s Lučinou.
Rozmixované máslo s Lučinou
K tomu jsem přidala sušenou levanduli a vanilkový extrakt. Nakonec jsem začala po částech přidávat moučkový cukr. Stačilo mi 150 g, ale pokud by vám krém přišel příliš řídký, můžete ještě cukr přidat, nebo naopak pokud vám přijde moc hustý, můžete přidat lžíci mléka. Pak ještě můžete nebo nemusíte přidávat barvivo. Já jsem přidala modrou a červenou v takovém poměru, dokud neměl nějakou takovou fialovou barvu.
No a potom, co cupcakes dostatečně vychladly, stačilo už jen nazdobit, jako vždy. ;)
Hotový cupcake
Tak zatím a dobrou chuť. :)
Šárka