čtvrtek 24. března 2016

Velmi vanilkové cupcakes

Velmi vanilkové cupcakes

Ahoj,
z internetu jsem se dozvěděla, že základem jsou cupcakes vanilkové. Receptů je spousta, mě se nejvíc líbil následující, protože tam je opravdu spousta vanilky, a to jsem jí tam dala méně, než je uvedeno. Nechtělo se mi totiž shánět vanilkové mandlové mléko ani vanilkový řecký jogurt. Popravdě ani nevim, jestli se takové věci u nás v ČR dají sehnat… Ale strašně se mi líbí ty černé tečky – semínka v těstě i krému. :D
Konečně jsem asi přišla na to, jak se vyrábí krém. Do teď jsem ho totiž vždycky šlehala a zůstaly mi v něm kousky, ale zdá se, že je opravdu třeba ho mixovat. Já jsem mixovala mixérem tyčovým, třeba by to šlo i v chopperu, nebo něčem takovym. To budu muset vyzkoušet.

Každopádně tady je recept který jsem převzala ze stránek Sally's Baking Addiction a krém je opět z Muffinária, jen jiný recept.

Na těsto jsem použila:
  • 210 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 200 g cukru krupice
  • 115 g másla
  • 2 vaječné bílky
  • 60 g bílého jogurtu
  • 180 ml mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • semínka seškrábnutá z poloviny vanilkového lusku

A na krém:
  • 75 g másla
  • 160 g Lučiny
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Asi 270 g moučkového cukru
  • semínka seškrábnutá z poloviny vanilkového lusku
Nejprve jsem si přichystala všechny ingredience na kuchyňskou linku, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Poté jsem si předehřála troubu na 170°C. Ve středně velké misce jsem smíchala mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. V mikrovlnce jsem si trochu rozehřála máslo, které jsem v robotu nechala utřít s cukrem. Do směsi jsem přidala postupně bílky, pak jogurt, mléko a nakonec vanilkový extrakt. Ten mám domácí. Prostě rozkrojené vanilkové lusky ve vodce.
Domácí vanilkový extrakt
Zatím co se směs míchala v robotu, rozkrojila jsem vanilkový lusk podélně a nožem jsem z jedné půlky seškrábla semínka. Ta jsem přidala do míchající se směsi.
Rozkrojený vanilkový lusk
Když byla tekutá směs jakž takž homogenní, začala jsem postupně přidávat směs sypkou. Vždycky trocha a zamíchat. Nebo jako já – nechat robota běžet na pomalý výkon (u mě 2. rychlost z pěti) a přidávat po lžících během míchání.
Tekutá směs před přidáním směsi sypké
Když bylo těsto hotové, naplnila jsem je do silikonových košíčků, do kterých jsem si předem dala košíčky papírové. Schválně jsem je nenaplnila úplně, aby těsto moc nevyjelo a cupcakes se daly zdobit, a šoupla jsem je do trouby na 20 minut.
Naplněný košíček
Mezitím jsem vyrobila krém. Tyčovým mixérem jsem nejprve rozmixovala máslo – jenom chvilku, dokud se nespojilo do hladké hmoty.
Rozmixované máslo
Pak jsem přidala Lučinu a zase jsem chvíli mixovala, dokud se nespojila s máslem v jednolitou hmotu.
Rozmixované máslo s Lučinou
Pak jsem začala přidávat po troškách cukr. Nejprve jsem měla v plánu použít jen asi 250 g, ale krém mi přišel málo tuhý, tak jsem ještě trochu cukru přidala. Původní recept říká 250-450 g cukru, já jsem radši, když krém není přeslazený. Nakonec jsem ještě přimixovala semínka z druhé půlky vanilkového lusku.
Hotový krém
Než mi upečené cupcakes vychladly, dala jsem krém do ledničky, aby mi ještě trochu ztuhnul a dalo se s ním snáze pracovat. Po vychladnutí už jsem jen ozdobila cupcakes krémem a bylo hotovo.

Čerstvě ozdobený cupcake
Toť dnes ode mne vše. Mějte se a smějte se a ať Vám chutná :)
Šárka