čtvrtek 31. března 2016

Irish Cream cupcakes

Irish Cream cupcakes

Ahojky,
už jsem Vám tady jednou psala o mé oblibě Irska. Nedávno byl Den Svatého Patrika, a abych to oslavila i něčím jiným, než byly zelené cupcakes, vyrobila jsem si i domácí Irish Cream.
Toto výborné pití má akorát tu nevýhodu, že se musí poměrně brzy spotřebovat, nemá moc dlouhou dobu spotřeby. Jelikož ho bylo asi tři čtvrtě litru, nezvládli bychom jej všechen včas spotřebovat, a tak jsem z části upekla následující cupcakes.
Musím přiznat, že jsou to zatím asi ty nejlepší a i nejhezčí cupcakes, které jsem vyrobila. Irish Cream je pití alkoholické, takže pozor na děti. Myslím, že jej však lze vyrobit i bez obsahu whisky, tedy i alkoholu, pokud je budete chtít dopřát i Vašim ratolestem. :)
Původní recept i s krémem najdete na stránkách Taste of home.
Na těsto jsem použila:
  • 60 g másla
  • 160 g cukru
  • 1 vejce
  • 65 g rozvařených jablek (předpokládám, že by šla použít jablečná přesnídávka, nevím ale, jak je to s cukrem, poněvadž dle původního receptu mají být jablka neslazená)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 110 g polohrubé mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 60 ml Irish Cream (domácí nebo třeba Bailey’s)

a na krém:
  • 40 g másla
  • 55 g Lučiny
  • 3 polévkové lžíce Irish Cream
  • 340 g moučkového cukru

Začala jsem tím, že jsem na jemno nastrouhala oloupané jablko a trochu jsem ho povařila, protože mi přišlo, že se mi trochu připaluje. Ale myslím si, že díky tomu, že bylo nastrouháno najemno, tak nebylo třeba ho příliš vařit. Dala jsem stranou, aby vychladlo.
Nastrouhané "rozvařené" jablko
Troubu jsem si předehřála na 170°C. Dále jsem v robotu utřela máslo s cukrem. Máslo jsem předem trošku ohřála v mikrovlnce, aby nebylo příliš tuhé. Přidala jsem vejce a pořádně promíchala. Poté, co jsem si myslela, že jablečná hmota dostatečně vychladla, jsem ji přidala do směsi spolu s vanilkovým extraktem a opět pořádně zamíchala.
Sražené těsto po přidání jablečné hmoty
Můžete si všimnout, že se mi po přidání jablečné hmoty těsto krásně zdrclo – holt jsem byla netrpělivá… Naštěstí to na výsledné těsto nemělo příliš velký vliv.
Zvlášť v jiné misce jsem smíchala mouku spolu s práškem do pečiva a solí. Tuto suchou směs jsem postupně přidávala do směsi s máslem, což jsem střídala s přidáváním Irish Cream. Prostě jsem nechala robot běžet na pomalou rychlost a přidala jsem trochu suché směsi a nechala pořádně promíchat, pak trochu Irish Cream a nechala promíchat, pak zase suchá směs a tak dál.
Hotové těsto
Když byla všechna suchá směs i všechen Irish Cream přimíchán, těsto bylo hotové. Naplnila jsem jít silikonové košíčky, které jsem předem vyložila papírovými košíčky, a pekla jsem asi 20 minut.
Těsto v košíčku
A teď krém. Nejdřív jsem tyčovým mixérem rozmixovala máslo. Přidala jsem Lučinu a promixovala ji spolu s máslem. K této směsi jsem přilila Irish Cream a opět promixovala. Tady pozor, ať jej nemáte po celé kuchyni. Navíc směs bude v této chvíli poměrně řídká. No a nakonec jsem postupně vmixovala moučkový cukr. Tady opět pozor, ať nemáte kuchyni plnou moučkového cukru.
Omlouvám se, průběh výroby krému jsem nějak zapomněla nafotit… :(
Upečený cupcake
No a nakonec zbývalo už jen nazdobit vychladlé cupcakes krémem. Ten jsem si mimochodem dala do lednice, než cupcakes vychladly. Trochu ztuhnul a snáz se s ním manipulovalo.
Cupcake ozdobený krémem
Jestli chcete, můžete něčím posypat. Já jsem zvolila různobarevné kuličky, protože měly být zrovna Velikonoce. A na Velikonoce je hezké mít všude možně spoustu barviček. :)
Tak zatím ahoj a ať se daří. ;)

Šárka