čtvrtek 19. května 2016

Ananasové cupcakes

Ananasové cupcakes

Ahoj, lidi,
dneska nějak vůbec nevím, co sem psát. Jak jenom čekám na státnice, tak se nic moc zajímavýho neděje.
Každopádně dnešní recept je na ananasové cupcakes. V původním receptu není nic o krému. Vzhledem k tomu, že jsem použila konzervovaný ananas (čerstvý jsem nesehnala), zkusila jsem si trošku pohrát a do krému jsem použila onen nálev z konzervy, který jsem předem zahustila cukrem a svařila, aby sirup zhoustnul. Upřímně moc nevim, jestli to mělo na chuť krému nějaký vliv…
Původní recept najdete na Food.com.

Na těsto jsem použila:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetku soli
  • 200 g cukru
  • 85 ml rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 125 ml mléka
  • 250 g nasekaného ananasu

A na krém
  • 100 g másla
  • 50 g Lučiny
  • 3 lžíce ananasového sirupu
  • 100 g moučkového cukru

Na samotný ananasový sirup jsem využila:
  • Nálev z konzervy ananasu
  • 100 g cukru

Na těstě není nic složitého. V menší misce jsem nejprve smíchala mouku se solí a práškem do pečiva. Do mísy robotu jsem dala olej, cukr a vejce a smíchala jsem do hladka.
Olej s cukrem a vejcem
K této hmotě jsem přidala třetinu směsi s moukou a pomalu zamíchala, poté polovinu mléka a zamíchat, druhou třetinu mouky, pak zas mléko a nakonec mouku. Po každém přidání jsem opatrně zamíchala.
Těsto před přidáním ananasu
Nakonec jsem přidala kousky ananasu, který jsem předem trochu nasekala v chopperu.
"Nasekaný" ananas
Hotové těsto jsem naplnila do košíčků a pekla na 170 °C asi 25 minut.
Hotové těsto v košíčku
A teď krém. Na něj jsem si připravila nejprve onen sirup. Veškerý nálev, který byl v konzervě s ananasem, jsem nalila do rendlíku a přisypala jsem 100 g cukru. To jsem vařila, dokud nevznikl opravdu hustý, lepkavý sirup. Čím tekutější bude, tím více poté budete muset přidávat moučkového cukru.
Ananasový sirup
Tento sirup je třeba nechat pořádně vychladnout, než se s ním bude pracovat dál. Zatímco chladl, tak jsem tyčovým mixérem rozmixovala máslo s Lučinou.

Rozmixované máslo s Lučinou
K tomu jsem přidala 3 lžíce vychladlého sirupu a postupně jsem vmixovala moučkový cukr.
Krém před smícháním s moučkovým cukrem
Toho můžete dát víc nebo míň podle toho, jak chcete, aby byl výsledný krém hustý. Jo a zapomněla jsem dodat důležitou věc – máslo a Lučina by měly mít pokojovou teplotu, aby se vám nesrazily.
Upečený cupcake
Zase jsem hotový krém dala do lednice, než mi cupcakes úplně vychladly a pak už zbývalo jen nazdobit.
Hotový ozdobený cupcake
A to je dnes vše. Ať se daří. :)

Šárka