sobota 11. června 2016

Jahodové cupcakes

Jahodové cupcakes

Léto už konečně pomalu začíná, i když dnes to na to úplně nevypadá, ale i tak nám na zahrádce začínají zrát různé plodiny.
A teď to jsou hlavně jahody. A tak je konečně čas na jahodové cupcakes. Musím přiznat, že jsem se na ně těšila víc, než na jakékoliv do teď vyrobené cupcakes a myslím, že se mi docela povedly. Líbí se mi, jakou mají barvu i bez přidaného barviva. :)
Původní recept najdete na Cooking Classy

Na těsto jsem použila: 
  • 300 g polohrubé mouky
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 100 g másla
  • 240 g cukru
  • 1 vejce
  • 2 vaječné bílky
  • 1/3 hrnku rozmixovaných jahod
  • ¼ hrnku zakysané smetany
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ¾ hrnku jahod nakrájených na kostičky

A na krém:
  • 170 g rozmixovaných jahod
  • 70 g másla
  • 45 g Lučiny
  • špetka soli
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • asi 400 g moučkového cukru

Ve středně velké míse jsem smíchala mouku s práškem do pečiva, sodou a solí. Do mísy robotu jsem dala utřít máslo s cukrem.  Poté jsem vmíchala vajíčko a bílky, vždy po jednom a po každém přidání jsem nechala zamíchat.
Máslo s cukrem a vejci
V malé misce jsem smíchala zakysanou smetanu s rozmixovanými jahodami a vanilkovým extraktem.
Jahody se zakysanou smetanou
Do směsi v robotu jsem postupně přidala nejprve třetinu moučné směsi, poté polovinu směsi s jahodami, pak opět mouku, jahody a nakonec zase mouku. Po každém přidání jsem promíchala.
Hotové těsto
Do hotového těsta jsem ještě přimíchala kostičky jahod – ty už jsem vmíchala ručně vařečkou.
Hotové těsto v košíčku
Těstem jsem naplnila silikonové košíčky asi tak do dvou třetin a to jsem pekla zhruba 20 minut na 170 °C.
Upečené cupcakes
Krém jsem začala vyrábět tak, že jsem jahodové pyré vařila, aby se jeho objem zmenšil tak na třetinu.
Rozmixované jahody
Je třeba jej zahustit, aby krém nebyl příliš řídký. Čím řidší bude, tím více cukru budete potřebovat. Poté jsem dala svařené pyré chladit a mezitím jsem rozmixovala tyčovým mixérem máslo s Lučinou. K tomu jsem přidala špetku soli a vanilkový extrakt. Poté vychladlé jahodové pyré a nakonec cukr. Ten jsem přidávala postupně, dokud neměl krém ideální hustotu. Nakonec jsem krém ještě chvíli šlehala, protože většina receptů tvrdí, že se krém má šlehat.
Hotové cupcakes
A bylo hotovo, pak už zbývalo jen nazdobit.
To je ode mě dnes vše a zase za týden ahoj. :)

Šárka

Žádné komentáře:

Okomentovat