Jahodové cupcakes
Léto už konečně pomalu začíná, i když dnes to na to úplně
nevypadá, ale i tak nám na zahrádce začínají zrát různé plodiny.
A teď to jsou
hlavně jahody. A tak je konečně čas na jahodové cupcakes. Musím přiznat, že
jsem se na ně těšila víc, než na jakékoliv do teď vyrobené cupcakes a myslím,
že se mi docela povedly. Líbí se mi, jakou mají barvu i bez přidaného barviva. :)
Původní recept najdete na Cooking Classy.
Na těsto jsem použila:
- 300 g polohrubé mouky
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 100 g másla
- 240 g cukru
- 1 vejce
- 2 vaječné bílky
- 1/3 hrnku rozmixovaných jahod
- ¼ hrnku zakysané smetany
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ¾ hrnku jahod nakrájených na kostičky
A na krém:
- 170 g rozmixovaných jahod
- 70 g másla
- 45 g Lučiny
- špetka soli
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- asi 400 g moučkového cukru
Ve středně velké míse jsem smíchala mouku s práškem do
pečiva, sodou a solí. Do mísy robotu jsem dala utřít máslo s cukrem. Poté jsem vmíchala vajíčko a bílky, vždy po
jednom a po každém přidání jsem nechala zamíchat.
Máslo s cukrem a vejci |
V malé misce jsem
smíchala zakysanou smetanu s rozmixovanými jahodami a vanilkovým
extraktem.
Jahody se zakysanou smetanou |
Do směsi v robotu jsem postupně přidala nejprve třetinu moučné
směsi, poté polovinu směsi s jahodami, pak opět mouku, jahody a nakonec
zase mouku. Po každém přidání jsem promíchala.
Hotové těsto |
Do hotového těsta jsem ještě
přimíchala kostičky jahod – ty už jsem vmíchala ručně vařečkou.
Hotové těsto v košíčku |
Těstem jsem
naplnila silikonové košíčky asi tak do dvou třetin a to jsem pekla zhruba 20
minut na 170 °C.
Upečené cupcakes |
Krém jsem začala vyrábět tak, že jsem jahodové pyré vařila,
aby se jeho objem zmenšil tak na třetinu.
Rozmixované jahody |
Je třeba jej zahustit, aby krém nebyl
příliš řídký. Čím řidší bude, tím více cukru budete potřebovat. Poté jsem dala
svařené pyré chladit a mezitím jsem rozmixovala tyčovým mixérem máslo s Lučinou.
K tomu jsem přidala špetku soli a vanilkový extrakt. Poté vychladlé
jahodové pyré a nakonec cukr. Ten jsem přidávala postupně, dokud neměl krém
ideální hustotu. Nakonec jsem krém ještě chvíli šlehala, protože většina
receptů tvrdí, že se krém má šlehat.
Hotové cupcakes |
A bylo hotovo, pak už zbývalo jen nazdobit.
To je ode mě dnes vše a zase za týden ahoj. :)
Šárka
Žádné komentáře:
Okomentovat