čtvrtek 7. dubna 2016

Pomerančové cupcakes

Pomerančové cupcakes

Ahoj, lidi,
Poslední dobou jsem si docela oblíbila pomeranče. Už proto, že jsou údajně docela zdravé, mám i ráda jejich vůně a kromě toho je oranžová jedna z mých nejoblíbenějších barev. A líbí se mi používání pomerančové kůry - zase kousek potraviny, který se zpracuje, místo toho aby se vyhodil. Navíc jsou pomeranče docela osvěžující, což se v minulém týdnu hodilo. Škoda, že se hned zase ochladilo…

Tyhle cupcakes se mi, myslím, docela povedly, až na ten krém. Byl hrozně řídký. Nevím, jestli to tak mělo být, nebo jsem zase něco pokazila. Nakonec jsem do něj přidala o 10 vrchovatých lžic navíc, což odhaduju na nějakých 250 g cukru, a stejně to nebylo ono. Kromě toho mi krému zbylo tolik, že by stačil na ozdobení ještě jedné várky cupcakes. Takže doporučuju recept zkusit jen s polovičním množstvím Lučiny, to by myslím mělo úplně stačit.
Původní recept pochází ze stránek Food Network.

Na těsto jsem potřebovala:
  • 270 g polohrubé mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 185 g cukru
  • 170 g másla (rozpuštěného)
  • 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 ml mléka

A na krém:
  • 180 ml čerstvé pomerančové šťávy (cca ze dvou pomerančů)
  • 225 g Lučiny o pokojové teplotě (doporučuji ale použít poloviční množství, snad by pak měl být krém tužší)
  • 140 g másla o pokojové teplotě
  • 160 g moučkového cukru (já jsem nakonec použila skoro půl kila, pokud ale dáte míň Lučiny, bude stačit míň cukru)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry

Troubu jsem si předehřála na 170 °C. Nejprve jsem ve středně velké míse smíchala mouku s práškem do pečiva a solí.
Ostrouhaná pomerančová kůra
Mezitím jsem nechala mixér smíchat vejce s cukrem, mají se míchat alespoň 2 minuty. K této směsi jsem pak přidala rozpuštěné máslo, poté kůru z pomeranče a vanilkový extrakt. To jsem nechala pořádně smíchat.
Smíchaná "vaječná směs"
Když bylo smícháno, přidala jsem půlku moučné směsi a zamíchala jsem. Poté jsem přidala všechno mléko a zase jsem nechala smíchat. Nakonec jsem nasypala do mixéru zbytek moučné směsi a nechala jsem míchat jenom tak dlouho, aby všechny suché ingredience provlhly.
Hotové těsto
Těsto jsem naplnila do forem a dala péct na 18 minut, což bylo málo. Myslím, že jsem pekla alespoň 20, možná i 25 minut.
Upečený cupcake
Zatím, co se cupcakes pekly, začala jsem dělat krém. Ten je trochu na dlouho. Nejprve jsem si „svařila“ pomerančovou šťávu. V malém nepřilnavém kastrůlku jsem ji přivedla k varu. Poté jsem snížila oheň a za občasného míchání jsem ji vařila, dokud jí nezbylo opravdu málo, tak na lžíci a půl. Mě už se pomalu začala připékat. To jsem přendala do misky a dala vychladnout.
"Svařená" pomerančová šťáva
Zatím co pomerančová šťáva chladla, rozmixovala jsem si tyčovým mixérem Lučinu. Do ní jsem po kouskách přimixovala máslo.
Rozmixovaná Lučina s máslem
Poté jsem přimixovala cukr. K této směsi jsem přidala vanilkový extrakt, pomerančovou šťávu a kůru. Původní recept ještě nabízí přidat oranžové (nebo žluté a červené v poměru 3:1) barvivo. To jsem vynechala, protože mi i tak přišel krém dost oranžový. To jsem všechno smixovala dohromady.
Hotový krém podle receptu
V tuto chvíli vy nejspíš zjistíte, že je krém příliš řídký, takže zde přidávejte postupně cukr, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Hotový krém po přidání spousty cukru
Krém jsem dala do lednice, než mi cupcakes dostatečně vychladly. Pak už zbývalo jen ozdobit.
Hotový ozdobený cupcake
Tak to je dnes ode mne vše. Krásný den a dobrou chuť. ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat