Čokoládové cupcakes
Ahoj, internetoví pekaři a pekařky,
mezi dokončováním bakalářky a učením se na zkoušky Vám
přináším recept na čokoládové cupcakes. Rozhodla jsem se je upéct proto, že si
moc nedokážu představit, jak bychom je jedli v létě. Jsou totiž opravdu
hodně čokoládové a v kombinaci s vedrem bych na ně opravdu chuť
neměla. Ale nemůžu si vynachválit ten krém, tek je opravdu dokonalý. I chuťově,
ale hlavně konzistencí. Takhle by měl podle mě vypadat každý krém na cupcakes.
Věřím, že jej budu dělat častěji i v kombinaci s jinými cupcakes.
Jo a mám pro Vás novinku – zapsala jsem se do kurzu pečení
cupcakes, na který půjdu začátkem července. Už se moc těším, co se tam o pečení
dozvím nového. Snad mi pak ty cupcakes půjdou líp, než do teď. :D
Původní recept pochází ze stránek I am baker.
Na těsto jsem použila:
- 115 g másla
- 57 g mléčné čokolády
- 2 vejce
- 150 g cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 115 g zakysané smetany
- 42 g Holandského kakaa
- 95 g polohrubé mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
A na úžasný krém:
- 227 g mléčné a hořké čokolády (dohromady; dala jsem převážně mléčnou a doplnila trochou hořké)
- 230 g másla
- 157 ml Lučiny (recept uvádí krémový sýr v jednotkách objemu – zapomněla jsem zvážit, takže prostě přibližně těch 150 až 160 ml)
- 167 g moučkového cukru
- 20 g Holandského kakaa
- 2-3 lžičky uvařené, scezené kávy
Troubu jsem si předehřála na 170 °C. V rendlíku jsem
rozehřála čokoládu spolu s máslem (asi by šlo třeba i ve vodní lázni či
v mikrovlnce).
Roztavená čokoláda s máslem |
Do robota jsem dala vejce, cukr, vanilkový extrakt a
zakysanou smetanu a to jsem nechala smíchat. Mezitím jsem si v jiné míse
pořádně smíchala mouku s kakaem, sodou, práškem do pečiva a solí.
Suchá směs |
Když
byla směs v robotu dostatečně smíchaná, přidala jsem k ní čokoládu
s máslem – ta by měla být zchladlá, ale ne ztuhlá. To jsem opět pořádně
promíchala. K této směsi jsem po částech přidala sypkou směs. Těsto by
nemělo být přemíchané – suché ingredience by měly jen provlhnout, není třeba
míchat do hladka.
Hotové těsto |
Hotové těsto jsem naplnila do silikonových košíčků jako vždy
a pekla jsem necelých 20 minut, recept uvádí 15-18.
Těsto v košíčku |
A jdeme na krém! Nejprve jsem si roztavila čokoládu.
Roztavená čokoláda na krém |
Máslo a
Lučinu, které měly obojí pokojovou teplotu, jsem rozmixovala tyčovým mixérem.
V malé misce jsem smíchala kakao s kávou.
Kakao s kávou |
Vznikla jakési
kávovo-kakaová hmota, kterou Vám určitě nedoporučuju ochutnávat. Pěkně dlouho
jsem se tý pachuti nemohla zbavit. Tuto hmotu jsem tedy spolu s vychladlou
čokoládou přidala k máslovo-Lučinové hmotě a pořádně promixovala.
Krém bez cukru |
Nakonec
jsem přidala po částech cukr.
Hotový krém |
Vše pořádně promixovala a dala do lednice, než
vychladnou upečené cupcakes.
Upečený cupcake |
A pak už zbývalo jen nazdobit. Tentokrát mě to opravdu
bavilo. :)
Hotový ozdobený cupcake |
Tak ať chutná! Zase za týden čau. :)
Šárka
Žádné komentáře:
Okomentovat