Citrónové cupcakes s levandulovým krémem
Ahoj, lidé,
jak jsem se učila na zkoušku, tak jsem na ten dnešní recept
málem zapomněla. Ale byl mi naštěstí připomenut, takže tady je. Dneska to venku
opravdu vypadá krásně jarně a k jaru patří květiny. Z málokteré
květiny si však můžete něco uvařit.
Levandule je jednou z těch výjimek. Je
ale dost výrazná, tak je v tomto receptu zkombinovaná s osvěžujícím
citrónem. Krém se mi tentokrát opravdu povedl. Byl krásně tuhý, dobře se
s ním zdobilo. Zato cupcakes jako takové, ač byly výborné, tak vůbec nešly
ven z papírových košíčků. Musím zjistit, na čem tato vlastnost závisí.
Jo a jsem si vědoma, že na fotkách není levandule. ;) Je to modřenec, levanduli jsem neměla k dispozici.
Na těsto jsem použila:
- 210 g polohrubé mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
- kůru ostrouhanou ze 4 citrónů
- 112 g másla
- 200 g cukru
- 1 vejce
- 2 vaječné bílky
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 125 ml mléka
- 60 ml čerstvé citrónové šťávy
A na krém:
- 90 g másla
- 45 g Lučiny
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžičku sušené levandule
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- několik kapek červeného a několik kapek modrého potravinářského barviva (můžete dát rovnou fialové, pokud jej máte k dispozici)
Troubu jsem si předehřála na 170 °C. Začala jsem samozřejmě
tím, že jsem ostrouhala a odšťavnila citróny. Ve středně velké míse jsem
smíchala mouku s práškem do pečiva a solí.
V robotu jsem rozmixovala máslo, ke kterému jsem
následně přidala cukr a nějakou dobu jsem je nechala třít. Pak jsem postupně
přidala vajíčko a bílky, vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
Tekutá směs |
Když byla směs viditelně smíchaná, vmíchala jsem polovinu
suchých ingrediencí. Nechala jsem pořádně promíchat a pak jsem vlila mléko,
promíchala jsem a přidala jsem citrónovou šťávu.
Těsto po přidání citrónové šťávy |
Je možné, že se vám těsto v tuto
chvíli zdrcne, to mléko se šťávou dělávají. K tomu jsem přidala zbytek
suchých ingrediencí a pořádně jsem nechala promíchat.
Hotové těsto |
Hotové těsto jsem jako vždy plnila do silikonových forem
vystlaných papírovými košíčky, asi tak do ¾ výšky.
Těsto v košíčku |
Hotový cupcake |
Na krém je hlavně třeba vyndat ingredience předem z lednice,
aby měly všechny stejnou pokojovou teplotu. Bohužel postup jsem zase zapomněla
fotit… :(
Začala
jsem tím, že jsem tyčovým mixérem rozmixovala máslo. Přidala jsem Lučinu a
chvíli jsem mixovala i s Lučinou.
Rozmixované máslo s Lučinou |
K tomu jsem přidala sušenou
levanduli a vanilkový extrakt. Nakonec jsem začala po částech přidávat moučkový
cukr. Stačilo mi 150 g, ale pokud by vám krém přišel příliš řídký, můžete ještě
cukr přidat, nebo naopak pokud vám přijde moc hustý, můžete přidat lžíci mléka. Pak ještě můžete nebo nemusíte přidávat barvivo. Já jsem přidala modrou a červenou v takovém poměru, dokud neměl nějakou takovou fialovou barvu.
No a potom, co
cupcakes dostatečně vychladly, stačilo už jen nazdobit, jako vždy. ;)
Hotový cupcake |
Šárka
Žádné komentáře:
Okomentovat